Kepakaran Kaktee adalah menyediakan menu TOMYAM Thai yang dipelajari sejak berkursus di Thailand dengan menggunakan PES TOMYAM THAI BRAND MADAM PUM HALAL dari THAILAND. Jemput semua mencuba RESEPI TOMYAM KAKTEE yang sedap menyelerakan sesuai dinikmati seisi keluarga tersayang !
EKSPO MAKANAN & HOTEL MALAYSIA 2017
Dapatkan pautan
Facebook
X
Pinterest
E-mel
Apl Lain
JOM SEMUA...Kita meriahkan ekspo MAKANAN & HOTEL 2017 😁
Kita Jalan-Jalan Cari TOMYAM di sini dan ada hadiah menanti !
KHASIAT TOMYAM UNTUK KESIHATAN ======================== SALAM Semua...Hari ni Kaktee nak SHARE Khasiat TOMYAM untuk Kesihatan. . Sup TOMYAM bukan sahaja digunakan sebagai penambah selera makan tetapi juga untuk untuk pelbagai penyakit seperti selesema atau demam panas. . Bagaimana jika sup TOMYAM kegemaran anda juga boleh membantu menyembuhkan penyakit serius seperti KANSER? . TOMYAM, juga dirujuk sebagai sup panas dan masam, mengandungi banyak ramuan yang sihat termasuk daun ketumbar, daun limau purut, akar lengkuas (galangal), cendawan jerami, dan pelbagai cili dengan ditambah pula dengan makanan laut yang kaya dengan pelbagai zat mineral. . Beberapa fotokimia seperti karotenoid, flavonoid, atau vitamin anti-oksidatif, yang terdapat dalam hidangan sup TOMYAM, diketahui secara luas untuk mengurangkan risiko kanser. . Satu kajian bersama baru-baru ini di Thailand dan Jepun, telah mendapati bahawa bahan-bahan dalam sup TOMYAM adalah 100 kali lebih berkesan dala...
************************** ASAL USUL TOMYAM ************************** Salam Semuaaa... Selamat Hari Khamis Kaktee ucapkan, semoga semua sihat dan ceria selalu :D Okay, ..hari ni kita sambung blogging tentang Asal Usul Tom Yam pulak yer... :-) Agak-agak korang, dari mana resepi Tom Yam ni berasal dan bila bermula? Menurut pakar sejarah (sumber rujukan PUM Cooking School), Tom Yam bermula sejak sebelum kurun ke-19 lagi, sebagai masakan keluarga DiRaja Thailand 🇹🇭 ️ pada ketika itu. Seterusnya Tom Yam diperkenalkan kepada rakyat jelata di bahagian tengah Thailand dan menjadi menu popular ke seluruh pelosok Thailand. Resepi tradisi asal Tom Yam mula direkodkan secara rasmi oleh pakar masakan bernama Maawm Sohm Jeen 👩🍳 (Raa Chaa Noopraphan) pada tahun 1890 melalui bukunya bertajuk “Tam Raa Gap Khao” (Panduan Masakan). 📚 RESEPI ASALNYA DARI TOMYAM IKAN HARUAN ? WOW ! Ya, bunyi macam pelik kan? Sebenarnya, ...
RESEPI TOMYAM KAKTEE KOLEKSI RESEPI PELBAGAI MENU TOMYAM KAKTEE DENGAN PES TOMYAM THAI SALAM SEMUA...😄 Selamat bertemu kembali di blog RESEPI TOMYAM KAKTEE. KAKTEE kini kembali ke blogspot RESEPI TOMYAM KAKTEE selepas sibuk melayan FOLLOWERs dan TOMYAMmers di FACEBOOK dan INSTAGRAM RESEPI TOMYAM KAKTEE dengan KOLEKSI VIDEO dan eBOOK RESEPI TOMYAM KAKTEE. Maklumbalas-maklumbalas positif dari PM dan Mesej WASAP semestinya telah menjadikan RESEPI TOMYAM KAKTEE sebagai bukti yang telah banyak membantu ramai FOLLOWERs dan TOMYAMmers dengan peluang pelbagai pilihan menu TOMYAM dan dapat menikmati hidangan lazat menyelerakan di samping keluarga dan yang tersayang ! Bagi posting untuk BULAN KEMERDEKAAN 2017 ini, KAKTEE ringkaskan senarai RESEPI TOMYAM KAKTEE setakat OGOS 2017 yang kini menjadi panduan dan pujaan ramai di FACEBOOK dan INSTAGRAM RESEPI TOMYAM KAKTEE dengan kreativiti mengolah masakan menggunakan PES TOMYAM THAI jenama ...
Ulasan
Catat Ulasan